Jeg håber inderligt, at flere kommuner tager IPS-metoden til sig

”Hver eneste gang, jeg bliver kontaktperson for en OPUS-bruger fra Hjørring Kommune, tænker jeg ’YES!’. Så ved jeg, at jeg kan koncentrere mig om behandlingen af det unge menneske, mens en anden finder den rette hylde med hensyn til uddannelse og job.”

Sådan siger en af landets mest anerkendte psykiatriske sygeplejersker, Lotte Lomholt fra OPUS i Aalborg.Hjørring Kommune har uddannede IPS-konsulenter via IPSCenter Danmark, der uddanner IPS-konsulenter i mange af landets kommuner. Det særlige der gør sig gældende er, at uddannelsen til IPS-konsulent sker over en periode på et år, hvor IPSCenter Danmark superviserer og uddanner kommunernes sagsbehandlere og socialrådgivere i IPS-metoden og med kommunes egne borgere.

Lotte Lomholt er ikke nogen hvem som helst. I 2014 modtog hun den eftertragtede pris som Årets Psykiatriske Sygeplejerske for sit arbejde med brugerinvolvering i den psykiatriske sygepleje. Siden 2012 har hun arbejdet som psykiatrisk sygeplejerske hos OPUS i Aalborg, som er et ambulant behandlingstilbud for unge mellem 18 og 35 år der er ny-diagnosticeret med skizofreni.

Og til Lotte Lomholts store fortrydelse er det kun et fåtal af ambulatoriets patienter, der får tilbudt et IPS-forløb, selvom mange flere end de fem, hun hidtil har oplevet, helt givet vil kunne få uddannelse, job og bedre livskvalitet ad den vej:

”I helt konkrete cases har jeg oplevet, hvordan samarbejdet mellem patienten, IPS-konsulenten og mig kan gøre en helt anderledes forskel. Derfor vil jeg ønske, at flere kommuner får øjnene op for, at her er virkelig en metode, som kan gøre syge mennesker mere selvhjulpne,” siger hun og tilføjer:

”Ikke mindst når det gælder skizofreni, så er lediggang og kedsomhed roden til meget ondt. Og i stedet for at pakke patienterne ind i vat, skal vi udfordre dem så tilpas meget, så de udvikler sig i den retning, der giver dem mening. I den sammenhæng supplerer OPUS-tilbuddet og IPS-metoden rigtig godt.”

IPS-metoden er det helt rigtige supplement

Lotte Lomholt har i næsten hele sin karriere arbejdet i psykiatrien, først som social- og sundhedsassistent, senere som sygeplejerske. Og hun har været med, siden Aalborg som den sidste region i landet åbnede en OPUS-afdeling. Her mødes hun med sine patienter en gang om ugen det første år, og andet år mødes de hver fjortende dag. Og erfaringerne med den intensive opfølgning er gode.

”Uddannede IPS-konsulenter er dygtige, fagligt og menneskeligt. De ved, hvad de har med at gøre og ved, hvordan der skal sættes ind for at klæde udfordrede mennesker på til komme ud i job og uddannelse,” siger hun og tilføjer:

”Det er en stor misforståelse, hvis man tror at psykisk syge mennesker bare skal behandles og passiviseres. Langt de fleste psykisk syge drømmer om at leve et normalt liv med arbejde, venner og familie – ligesom os andre. Og for rigtig mange er det muligt, hvis de får den rigtige behandling, vejledning og støtte. Plus de muligheder for job og uddannelse, der passer til den enkeltes interesser og ressourcer.”

Flere kommuner burde tage IPS-metoden til sig

Lotte Lomholt indrømmer, at hun er noget frustreret over, at det går så langsomt med at etablere og udbrede IPS-metoden, når hun kan se, hvordan det virker:

”En af de patienter, som jeg har samarbejdet med IPS-konsulenten om, kommer i et helt ordinært job. Det er en solskinshistorie, som er helt vild,” siger Lotte Lomholt og tilføjer, at hun slet ikke forstår, hvorfor der ikke er flere kommuner, som springer på IPS-vognen.

”Med IPS-konsulenten oplever jeg et tæt og effektivt samarbejde, som det kan være svært at etablere med socialrådgivere og jobkonsulenter. For de har jo også rigtigt mange andre opgaver. En af dem har jeg lige talt med, og hun fortalte, at hun først har tid til flere møder eller nye opgaver om halvanden måned. Det dur ikke, hvis det er lige nu, at gejsten for en praktikplads eller et uddannelsesforløb er der hos patienten. Man skal smede, mens jernet er varmt, og det kan IPS-konsulenterne.”

Seks ud af 10 psykisk syge og sårbare kommer i uddannelse eller job

Lotte Lomholt har indtil nu arbejdet tæt sammen med en IPS-konsulent om fem vidt forskellige forløb med vidt forskellige resultater. Forskningen viser, at IPS-metoden i gennemsnit kan hjælpe seks ud af 10 psykisk syge eller sårbare til uddannelse, job og en bedre livskvalitet.

”Det er en kæmpestor rørende oplevelse for mig at se, hvordan de unge mennesker, som har det svært, får redskaberne til at klare livet og komme videre i løbet af to år i OPUS. Vi kunne få mange flere i arbejde, hvis alle kommuner tilbød IPS. Det handler om at fokusere på livet og komme ud i livet igen. Ud og prøve at være sammen med andre mennesker. Med den nødvendige behandling og støtte,” siger Lotte Lomholt.

”Det er de knubs, livet giver, der udvikler os som mennesker. I samarbejdet med IPS-konsulenten kan vi inspirere patienterne og give dem styrke i, at de kan og tør noget. Jeg er jo sygeplejerske, så jeg skal nok lappe dem sammen og hjælpe dem op igen, hvis de falder.”

Hold dig opdateret om IPS - klik her

Følg med i nyt om IPS og

IPSCenter Danmark

 

Luk