IPS-konsulent: Jeg skulle bevise, at jeg ikke bare var en ny sagsbehandler

Tillid er altafgørende i relationen mellem borger og IPS-konsulent, mener vores IPS-konsulent Iben Hjortshøj. Hendes erfaring er, at når først tilliden er etableret, så kan næsten alle borgere flyttes.

Glæden er stor, når 43-årige Iben Hjortshøj fortæller om de 14 borgere fra Thisted Kommune, som hun har i IPS-forløb. På trods af at flere af dem har været på passiv forsørgelse i årevis, så er det nemlig siden april 2019 lykkedes at hjælpe mange ud i jobrettede praktikforløb, som passer til den enkelte.

”Når først borgerne får øjnene op for, at jeg er til for deres skyld, og at jeg ikke bare er endnu en sagsbehandler, så flytter det virkelig meget,” fortæller Iben Hjortshøj.

I foråret 2019 indledte Thisted Kommune et samarbejde med IPSCenter Danmark om at få en række ledige borgere med psykiske diagnoser og psykisk sårbarhed ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet.

I dag har Iben Hjortshøj 14 borgere i IPS-forløb, og flere af dem er inde i en rivende udvikling.

”Jeg arbejder med en ung kvinde, der har borderline og i årevis har kæmpet med social angst. Hun lever i konstant bekymring og oplever ofte panikangst. Det har taget lang tid for hende at stole på, at min tilstedeværelse og hensigt var reel, og at jeg er på hendes side i hele forløbet,” fortæller hun og tilføjer:

”Vi har fået skabt tillid til hinanden, og nu er hun vendt på en tallerken. Vi skal snart til en praktiksamtale hos en arbejdsgiver, og det glæder hun sig rigtig meget til. Hun har virkelig rykket sig.”

At borgerne har flyttet sig markant på bare få måneder, er Marianne Pico, IPS-teamleder hos IPSCenter Danmark, enig i.

”Det er lykkedes at få flere borgere til at se helt anderledes på deres egen situation. De er gået fra at ville på førtidspension til nu at være klar på f.eks. et fleksjob,” siger hun.

IPS rammer den rigtige balance

Selvom Iben Hjortshøj er ny inden for IPS-verdenen, så er det ikke nyt for hende at arbejde med mennesker. I de sidste 10 år har hun nemlig arbejdet med asylansøgere, og det har givet hende mange af de redskaber, som hun nu bruger i sit arbejde for borgere med psykiske lidelser.

”Det er mange af de samme problematikker, der gør sig gældende. Det er i begge tilfælde en borgergruppe, som har det svært, og så er det min opgave at støtte dem og hjælpe dem på benene igen,” siger Iben Hjortshøj.

Det er netop den type arbejde, som Iben Hjortshøj brænder for. Hun holder af at komme tæt på andre mennesker, af de svære samtaler og at hjælpe med konkrete løsninger på borgernes problemer.

”Balancegangen mellem at være varm og omsorgsfuld, og så samtidig få mennesker til at rykke sig ved at være sådan: ’Vi skal i gang nu. Du kan sagtens’, er min drivkraft,” forklarer hun.

IPS-metoden giver psykisk sårbare livskvalitet

Den balancegang er der masser af i jobbet som IPS-konsulent. Metoden bygger nemlig på den grundlæggende filosofi om, at udsatte borgere sagtens kan komme i beskæftigelse, så længe at de matches med den rigtige arbejdsgiver eller uddannelsesinstitution – og støttes undervejs.

Det forudsætter blandt andet, at IPS-konsulenten møder borgerne i øjenhøjde og på borgerens præmisser. Og det er Iben Hjortshøj vild med.

”For mig giver metoden en enorm tryghed. Når man først har bevist, at man er der for borgerens skyld ved at tage udgangspunkt i, hvad de drømmer om, og vise vilje til at løse deres problemer, uanset hvad de handler om, så er der frihed til at følge borgeren gennem tykt og tyndt,” fortæller hun.

En måde at vise, at hun er der for borgerne, er ifølge Iben at lade dem vide, at de altid kan komme til hende.

”Jeg ser mine IPS-borgere en gang om ugen, hvor de normalt kun ser deres jobkonsulent en gang hver ottende uge. Jeg kører ud til dem, og så går vi ture sammen. Men vi er i kontakt på næsten daglig basis. De kan for eksempel SMS’e til mig hele tiden,” siger hun og fortæller, at de SMS-beskeder kan indeholde alt fra små beskeder og billeder til konkrete udfordringer og råb om hjælp.

”De forventer ikke nødvendigvis, at jeg svarer med det samme, men det giver dem noget at vide, at jeg er i den anden ende. Jeg er her. Og jeg lytter,” lyder det fra IPS-konsulenten.

Og metoden bærer frugt. Siden vi startede vores IPS-forløb i Thisted Kommune i april 2019, er over halvdelen af IPS-deltagerne nu i gang med virksomhedspraktik i for eksempel en blomsterforretning, et dagcenter og på et lager.

”Mange af borgerne har været i systemet i 5-10 år og har tidligere haft svært ved at se sig selv på arbejdsmarkedet. Vi ved, at både praktik og job er med til at højne selvtillid og selvværd og giver indhold i hverdagen – for mange betyder det at hverdagsudfordringerne fylder mindre, og man oplever fornyet håb om et bedre liv med et job eller måske en uddannelse," siger Iben Hjortshøj.

Hold dig opdateret om IPS - klik her

Følg med i nyt om IPS og

IPSCenter Danmark

 

Luk